Niğde Valisi Yılmaz Şimşek, Altunhisar İlçesine bağlı Yeşilyurt köyünde Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından başlatılan “ Yeşilyurt Köyü Tarımla Kalkınıyor” örnek projesinin açılış ve temel atma programına katıldı.

Programa Vali Yılmaz Şimşek, AK Parti Niğde Milletvekili Yavuz Ergun, CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, Jandarma Komutanı J.  Kd. Albay Garip Gümüş, Vali Yardımcısı Cemil Kılınç, İl Genel Meclis Başkanı Bülent Küçüktuna, Yeşilyurt köyü sakinleri ve çiftçiler katıldı.
Saygı duruşunda bulunulmasının ve İstiklal Marşı’nın okunması ile başlayan programda konuşan Vali Yılmaz Şimşek, “Şüphesiz ki bir ülkenin kalkınmasında kırsal kalkınma politikaları büyük rol oynar” dedi.

 Kırsal kalkınma strateji ve politikalarının ana temel amacı ise, köylerimizin ekonomik ve sosyo-kültürel anlamda kendi çabaları ve dışarıdan destek yöntemi ile kalkınmalarını sağladığının altını çizen Vali Yılmaz Şimşek, “Kırsal kalkınma,  Kırsal kesimde yaşayan vatandaşlarımızın kendi girişim ve çabalarını, kamu kesiminin işbirliği ve yardımları ile kalkınma yönünde harekete geçirmektir.

 Kırsal kalkınmanın temelinde kent- kır arasındaki sosyo kültürel ekonomik farklılıkların optimum bir dengeye kavuşturulması, kırsal nüfusu yerinde kalkındırmak, göç ve istihdam sorununu yerinde çözmek vardır. Kısacası, kırsal kalkınma politikaları, kırsal alanda yaşayan nüfusun ekonomik, toplumsal ve kültürel olanaklarını geliştirmeyi hedefler.

Memnuniyetle görüyoruz ki, son yıllarda gerek Niğde Özel İdaremiz bütçesiyle gerekse Tarım ve Orman Bakanlığımızın proje destekleriyle kırsal kesimde yaşayan vatandaşlarımızın yaşam standartlarının artması ve onların sosyo-ekonomik seviyelerinin yükselmesi adına çok güzel çalışmalar ortaya konmuştur.

Özel idaremiz tarafından köylerimizin alt yapı/ üst yapı, kaliteli içme suyu, sportif ve sosyal donatılar gibi temel sorunları çözülürken, Tarım ve Orman Bakanlığımızın projeleri ile de köylerimizin ekonomik olarak kalkınması böylece kırsalda yaşayan vatandaşlarımızın daha iyi yaşam koşullarına kavuşturulması amaç edilmiştir.

Bugün, Niğde genelinde yapılan tüm bu çalışmaların Yeşilyurt köyümüzde somut bir örneğini görüyoruz. Geçtiğimiz aylarda, İl özel İdaremiz, İl Tarım Müdürlüğümüz, özel sektör temsilcilerimiz ve Köy Muhtarlığımız işbirliği ile bu köyümüzde bir takım çalışmalara başlandı.

Bu çalışmalar ile öncelikle, Yeşilyurt köyümüzü altyapı ve üst yapı olarak iyi bir duruma getirmek, daha sonra da birlikte üretim modeliyle, köylülerin karşılıklı işbirliği, yardımlaşma ve dayanışması ile tarımsal yönden köyümüzü kalkındırmak temel hedef olarak ortaya kondu. Nihai hedef ise köyümüzde yaşayan vatandaşların yaşam kalitesini her yönü ile yükselterek ve köyümüzün tüm sorunlarına çözüm üreterek Yeşilyurt’u örnek bir köy haline getirmektir. Şuan itibariyle bu çalışmaların bazıları tamamlandı, bazıları ise devam ediyor. Bu çalışmalar ile İl özel idaremiz tarafından;  2 km. yol güzergâhında BSK Sıcak asfalt çalışması yapıldı. Program projenin uygulanacağı tesisin temel atma töreni ile sona erdi.

Bir adet Halı saha yapıldı. 500 dekar Hazine Arazisinde Taşlı Arazi Islahı Projesi Uygulanmış̧ ve belirtilen alan Hayvancılığa ve Tarıma elverişli hale getirildi. Diğer taraftan yine özel idaremiz tarafından Altunhisar Altunyurt Sulama Göletine ödeneği KOP tan tahsis edilmesi şartıyla kapalı sistem sulama tesisi projesi yapılması ve uygulanması için DSİ- İl Özel İdaresi ve Altınyurt Sulama Birliği arasında protokol düzenlenmiştir. Böylece 420 Hektarlık bir alan kapalı sistem ile sulama imkanına kavuşacaktır. Yeni Bir “Çevre Düzenlemesiyle”  meydan ve park modern bir yapıya kavuşturulacaktır. 5 km daha asfalt çalışması yapılacaktır. Ayrıca özel sektörümüz tarafından oluşturulan yapay göl etrafına bir mesire alanı yapımı ve köyde bulunan eski okul binası yıkılarak yerine sosyal tesis binası yapımı ile Köy kahvehanesi onarımı planlanmaktadır.

Bütün bu çalışmalarımız sonunda köyümüz Birlikte Üretim Modeli ile eminim ki hem yöre, hem de ülke tarımına iyi bir örnek teşkil edecek, ilimizde farkındalık yaratacaktır.

İnanıyorum ki; birlikte üretmenin gücü ile çiftçimiz emeğinin karşılığını alacak ve tarımsal üretime katma değer kazandıracaklardır. Ben, tüm hizmetlerin köyümüze hayırlı olmasını diliyorum.

 Birlikte Üretim Modelinin Yeşilyurt Köyünde başarıya ulaşmasını, ilimiz ve ülkemiz genelinde de diğer köylerimize örnek olmasını temenni ediyorum.
Bu duygu ve düşüncelerle Projede emeği geçen Kamu Kurum ve Kuruluşlarımız ile onların müdürleri ve çalışanlarına, özel sektör temsilcimize, köy muhtarımıza ve siz değerli Yeşilyurt köyü çiftçilerimize teşekkür ediyor, projenin hayırlara vesile olmasını diliyorum” şeklinde konuştu.
Konuşmaların ardından Valimiz Sayın Yılmaz Şimşek’e Yeşilyurt sakinlerince hemşehrilik beratı ve Yeşilyurt köyünün verimli toprağını takdim edildi.  
Program projenin uygulanacağı tesisin temel atma töreni ile sona erdi. 
 
 
Editör: TE Bilişim