Bugün gazetelerde Alpaslan Kavaklıoğlu’nun Konya Ovaları Projesi için mesai harcadığını okudum. Ne diyelim hayırlısı!

Hafta başında ise değerli büyüğümüzÖmer Fethi Gürer’in Akkaya isyanına şahit olduk! Sayın Gürer’in isyanına ortak olmak için çok değil 8 ay öncesinin gazetelerini okumaya başladım!

Konu kronikleşse de ilk defa 8 aydır kangren halini aldı. Bor’da yazın hat safhaya çıkan kokuyu bir kenara bıraksak bile, Normalin 10 kat üstü ağır metaller barındıran Akkaya’dan sulanan tarımsal ürünleri öyle ya da böyle soframıza getiriyorsak, kusura bakmayalım ama intihar ediyoruz!

Konunun çoğul tarafı vatandaş iken, konunun takipçisi <Azıl siyasetçiler>olması, çok değil birkaç yıl içinde Niğde – Bor’un tıpkı Soma, Eber, Sapanca gibi çevre felaketi yaşanan yerlerle adı bir anılacak!

İşin öğüt ve tespit kısmını bir kenara bırakırsak ben <Azınlıkta ki Siyasilere> bazı önerilerim var.

İlk başta bu konuyu bulunduğu her platformda dile getiren, üstlerinden sürekli Akkaya için taleplerde bulunan Bor Belediye Başkanı Sıtkı Erat’a;

Konu ile ilgili takipçisi olduğunu ifade eden Niğde Milletvekilleri Alpaslan Kavaklıoğlu ve Doğan Şafak’a ve Bor’da ki fedakar yöneticilere sesleneceğim.

2007’de başlayan KOP’un 10 yıldaki toplam yatırım bütçesi 1 milyar TL’dir. ( eski parayla 1 katrilyon) ediyor. 2009’da dönemin Niğde Milletvekili Muharrem Selamoğlu’nun gayretiyle Niğde bu projeler kapsamına girmiş olup, Niğde için yatırımlardan ayrılan pay % 9.5 oldu. Bunun anlamı KOP’tan Niğde’ye 95 Milyon lira gelecek!

Para gelecek, gelecek olmasına da büyük bir eksikliğimiz var maalesef! Kulis ve lobi eksikliğimiz!

Neden mi? KOP’a dâhil olan Niğde’ye ortalama her yıl 9.5 milyon TL’lik yatırım gelmesi gerekirken 2011 yılında sadece 4 Milyon liralık yatırım projesi geçti. Bunun anlamı ise ya Niğde’yi yöneten kurumlar, belediyeler proje hazırlamadı, ya da Niğde’yi yönetenler gaflet içinde olup KOP’u ciddiye almayıp kulis ve lobi yapmadılar!

Acı gerçek maalesef ki ikinci durum. Durum apaçık ortada! Zira bu yıl KOP dahilinde Niğde’ye yapılacak yatırım 4.5 milyon lira iken, Sayın Kavaklıoğlu yoğun mesai harcayarak bu rakamı 10 milyon liraya çıkarıyor ki bu 2012 yılında Niğde’ye normalde gelmesi gereken 9,5 milyon liranın üstünde bir para. Demek ki mücadele edince, girişimde bulununca, kulis yapınca yatırım geliyormuş!

Tabi geçen yıl alamadığımız 5.5 milyon lira ise artık buhar oldu! Onun vebali ise seçimler diyen, yok başka meseleler diyen <Çoğul Yöneticilerimiz> dir.

Şimdi, Niğde’de marka olmak isteyen, gerçekten Niğde için büyük hizmetler yapmak isteyen herkesin önünde büyük bir şans var. Niğde’nin yeni bir Doğan Baran’a ihtiyacı var!

Mesele net! Konya Ovaları Projeleri içinde 16 adet proje var. Merkezi Konya olduğundan bu 16 projenin büyük bir kısmı başlandı hatta bazılar bitti. Niğde’den ise dört proje var. Ne hikmetse daha hiç birine bir çivi bile çakılmadı! Zira projelendirilmesi bile yapılmadı!

Kim Niğde için bir şey yapmak istiyorsa bu için çözümü için Ankara’da, TBMM’nin koridorlarında hakkımız olanı istemek için yalvarmasına gerek yok!

<Azıl yöneticilerimiz> ve duyarlı STK’larımızla birlikte Konya’ya gitmek yeterli! Zira KOP Bölge Kalkınma İdaresi Başkanı Prof. Dr. Mehmet Babaoğlu, bölge için gerçekten çok büyük bir gayret sarf ediyor. 4 gün önce Niğde’ye gelmiş, yetkilerle görüşmüş, bilmiyorum gündem hiç Akkaya oldu mu, ama iki nokta dikkatimi çekti; Babaoğlu sosyal medya aracılığıyla verdiği mesajlarda, Alpaslan Kavaklıoğlu’nun konuya yakından ilgili olduğunu, İl Milli Eğitim Müdürü Celalettin Ekinci’nin liseden sınıf arkadaşı olduğunu vurgulamış.

Bende fırsat bildim Babaoğlu hakkında biraz araştırma yapayım dedim. Niğde’den önce Karaman’a uğramış. Fakat Niğde’de yapmadığı dahası Niğdeli yöneticilerin talebi olmadığından mı ne Karaman’da KOP Eylem Planı Çalışma Grubu oluşturulmuş. Adı üstünde Eylem Planı!

Babaoğlu’nun Niğde ziyaretinde tek somut gelişme ise “1/100 binlik çevre düzeni planının hayvancılık yatırımlarına olumsuz etkilerini içeren raporu tamamladık. Kalkınma Bakanımıza sunacağız” diyor Prof. Babaoğlu. Yani önemli bir konu ama Çevre düzeni planının hayvancılığa olumsuz etkisi tartışılmış. Çevrenin yok oluşu değil(!)

<Azıl Yöneticilerimiz> işte bu noktada harekete geçmesi gerek! KOP için Niğde’de acil olarak “KOP Eylem Planı Niğde Çalışma Grubu” oluşturulması gerek. Arkasından ise Akkaya için bastırmak, gerekirse Konya’da yatıp, kalkıp hakkımız olan ödeneği almak ve Akkaya projesinin çevresel yönleriyle ele alınacağı genişletilmiş bir proje ile bu sorunu tarihin çöplüğüne atabiliriz.

Kim ki buna öncülük eder, kim bu sorunu çözerse işte o Niğde’nin yeni Doğan Baran’ı olur! Zira iddia ediyorum bu sorun bu yıl içinde çözülmeye başlanmazsa Bor’daki kokular, hastalıklı ürünler duyarsız kalan yöneticilerin sonu olur! İşte size acil eylem planı! Benden söylemesi!

Bir övgü birde öneride Sayın Kavaklıoğlu’na; mücadeleniz sonucu Niğde’ye 6 milyon lira kazandırdınız bu öncekiler için büyük bir başarı ve takdir edilmesi gerek! Önerim ise KOP’a sadece iktisadi ve sosyal yönüyle değil, bence en önemli noktası olan çevresel yönüyle de bakılması gerek!