Ahilik  ile ilgili   etkinlikler her yıl yapılmaya başlandı.
 Esnaf ve Sanatkarlar Odası Başkanı Fahri Eker Niğde için bu anlamda konuyu  gündeme taşımaya devam ediyor
 Ahiliklik nedir?
 Ahiliğin temel kuralı iyi insan, iyi sanatkâr yetişmesinin yolunu açmaktır. İş yaşamında düzen ve sistemi sağlayan en önemli oluşumdur.
Ahilik iş ve meslek yaşamının bir yerde anayasasıdır.
Hem ekonomik, hem ahlaki esnaf dayanışma teşkilatı olarak doğmuştur.
Hacı Bektaş-ı Veli önermesi ile Ahi Evran öncülüğünde şekillenmiştir.  Ahilik, Bektaşi bir yapılanmadır.
Ahi Zaviyeleri Bektaşi Dergahına mensup olup Ahi Evran Hacı Bektaş Veli ile  sık bir araya geldiği bilinmektedir.
Türkmen geleneğinin ekonomik, sanat ve ticarette şekil bulması adına yapılan bir düzenlemedir.
İyi insan, iyi usta ve saygıyı, sevgiyi esas alan bir kurallar sistemidir. Kişiliği bozuk insanlara bu yapı kapalıdır.
Vurguncular, düzenbazlar, hilebazlar, katiller, hırsızları Ahilik ötelemiştir. Ahilik bir anlamda Anadolu’da başka inanç gruplarına karşı Türkmenlerin kendi düzenleme ve kurallarını belirlemesidir.
Ahi Evran zamanında başlayarak genişlemiş ve gelişmiştir. Ahilik Oğuz Boylarının Anadolu da kökleşmesi ve yerleşmesinde gelenek ve göreneklerinin yaşaması ve dayanışma kardeşlik duygularının güçlenmesinde önemli bir etken olmuştur. Kimi araştırmalarda Anadolu İslamlaşmasında Ahiliğin önemli etkisine vurgu da yapılmaktadır.
Ahilik teşkilatı, Selçuklu ve Osmanlı yönetimlerinde ekonomik, ticari ve siyasi anlamda önemli rol almışlardır. Anadolu’da sanat ve ticarette etkin farklı kültür ve dinlere karşı Türklerin öne çıkmasına da vesile olduğu bilinmektedir.
Esnaf ve sanatkârlar arasında dayanışma ve güç birliğinde ahiliğin önemi büyüktür. Ahlaki ve dini yapınında etkisi ile üretimde ve kalitede aşama sağlanmıştır.
Ahi teşkilatı 17 yy kadar Müslümanlara has bir yapı olarak dikkat çekmiştir. Ahi olabilmek herkese uygulanan bir yol değildir.
Ahilik için için bir ahi önermesi gereklidir. Kişinin doğruluk kapısını açık tutması, lutuf kapısını açık tutması, ilim kapısını açık tutması, Kanaat ve Rıza göstermesini bilmesi, Marifet kapısını açık tutması, Nefsini terbiye etmesi, aşırı tüketimden kaçınması ve Hak’tan yana olması zorunluluğu vardır.
Ahilikte yalancıların, cimrilerin, hezeyana kolay kapılanların, hırsına yenilenlerin, lezzete teslim olanların yeri yoktur.
  Çıraklıktan ustalığa ve Şeyhliğe uzanan teşkilat yapısı her aşaması belirli kuralları aşarak gelinen noktadır.
Ahilerde gündüz mesleğini icra etme ve geliştirme, akşam ahlak ve felsefi bilgilenme ile iyi insan, iyi sanatkâr yetiştirmenin yolunu açmıştır.
Osmanlı Hâkimiyeti genişlediği dönemde farklı dinden kişilerle de çalışma zorunluluğu doğması Ahi geleneğinin yerine “gedik” adı ile anılan teşkilatlanmaların oluşumu getirmiştir.
 Bu yolla her kesim denetim ve düzenleme içine alınması amaçlanmıştır. Ahi geleneği günümüzde bir öğreti olarak yaşasa da amacı ve uygulamadaki esnaflar için getirdiği kurallar ile esaslar halende çok önemli değerlerdir.
 Düzenli bir yaşamda olması gereken kurallardır. Üretenin üretimde ve yaptığı her işte düzeni, temizliği, disiplini kendine saygıyı benimseyeceği bir anlayış bugünde ihtiyaç olarak karşımızda durmaktadır.
Kurallar insanların başarıya taşıyorsa doğrudur. Özgürlükleri sınırlıyor, yetenekleri köreltiyor, dostlukları saygı ve sevgiyi tüketiyorsa orada bir sorun vardır. O nedenle dünden günümüze eren doğru ve gerçekçi her yaklaşımı bilmemiz anlamamız ve öğrenmemiz sahiplenmemizde gerekir.
Mustafa Kemal Atatürk önderliğinde doğan Cumhuriyet sürecinde yerli üretim, yerli üretici sahiplenilmesi ve kurallarını o işi yapan kuruluşların genel kabulü ile oluşturulması önemli bir aşamadır.  Niğde’de Esnaf ve Sanatkârlar Odaları Birliği (NESOB) Başkanı Fahri Eker Ahi Haftasını genişleterek bir festival havasında kutlamayı hedeflediklerini belirtmektedir. NESOB’a bağlı 28 Oda etkinlikte yer almaktadır.Ahiliğin güncele yansımasında kaliteli üretim kaliteli insan felsefesi olarak görebiliriz. O nedenle daha çok çalışan daha kaliteli üreten hakça paylaşan okuyan öğrenen üreten bilgilenen ve aydınlığa yürüyen bir bakışın her alanda olması dileği ile sizleri selamlıyorum.