Ambulansla Dünya Turu ve Annem Bir Robot Doğurdu kitaplarıyla tanınan günümüz yazarlarından Melida Tüzünoğlu şaşırtıcı dili ve kıvrak anlatımıyla edebiyatseverler arasında hızla tanınmıştı. 3. Kitabı Size Müthiş Bir Yemek Hazırladım. Başlıkta da belirttiğim üzere Melda’nın son kitabı içerisinde türlü tarifler bulunan bir yemek kitabı değil!

 

       “Tüm maskeler düştükten, tüm boyalar aktıktan, tüm o parlak giysiler çıktıktan sonra, çıplak kalan kadının gerçekliği, hem kapitalist sistem hem de erkek tarafından gördüğü şiddet...” Cümleleri  kadının kapitalist sistemde çifte sömürü ve şiddete nasıl maruz kaldığını tüm çıplaklığıyla işaret ederken Size Müthiş Bir Yemek Hazırladım romanını okuyucusuna sert bir kayaya toslama hissini uyandırıveriyor.

 

      Evet, Size Müthiş Bir Yemek Hazırladım, 1984 doğumlu yazar Melida Tüzünoğlu'nun 3. kitabı. Kısa filmlerindeki çarpıcı anlatım dili son romanına “cuk” oturmuş. İnsanı sarsan, hafiften sürrealist ve akıcı diline rağmen acımasız bir gerçekliği tüm çıplaklığıyla insanın önüne seren bir roman. 

 

       Kitabın kahramanları kadınlar, lüks plazalarda çalışan, rezidanslarda oturan, yaşından en az 10 yaş genç görünmek için bilimin ve teknolojinin her “nimet”inden yararlanan, yaptırdıkları botokslarla yüz ifadelerini kaybetmiş, giydikleri 10 cm'lik yüksek topuklar yüzünden ciddi sağlık sorunları olan ve tüm ekonomik güçlerine ve dışarıdan çizdikleri özgüvenli imaja rağmen erkeklerden şiddet gören kadınlar. 

 

       Kitabı okurken aslında karşımıza çıkan iki ucu keskin bir bıçak gibi çift taraflı bir şiddet olgusunu apaçık görüyorsunuz. Kapitalist sistemin vaad ettiği tüm boyalı ve şatafatlı yaşamın içinde, bizlere sınıf atlarsak sahip olacağımız vaat edilen tüm o görkemin içinde var olan bir şiddet. Kadının hem sistem hem erkek tarafından gördüğü şiddet… Kendisine, insan olma gerçekliğine ve bu gerçekliği yaşamaya yabancılaşmış kadın kahramanlar bir güven, güç ve ihtişam maskesine bürünürler. Yüksek topukların verdiği güçlü olma hissi, parlak boyaların verdiği güzellik, paranın verdiği güç. 

 

      Kitabın kahramanı olan kadınlar tüm güçlerine rağmen şiddete uğrayan olmanın acizliğiyle, tüm insani acılarına rağmen o maskeleri takma ısrarları yüzünden yaşadıkları tüm yozlaşma ve tahribatlarıyla tamamıyla gerçek, tamamıyla paranın ve eril olanın egemen olduğu kapitalist sistemin insanları. 

 

      Maskeler var ama insani gerçeklik yok, şiddet var ama direniş yok... direnişin olmadığı yerde de insan olmaktan uzaklaşma, yozlaşma ve aynı fasit daire içinde sürekli dönme hali var. 

      Kitabın gerçeküstü anlatımı, insana sunduğu çıplak ve sert gerçeklikle birleşiyor. Vaat edilen müthiş yemek, insan olan kadının maruz kaldığı çift taraflı şiddetle deforme olan kimliğini midemize bir yumruk indirir gibi sarsarak dağılıyor. Özenilen, kıskanılan bir dünyanın pulları dökülüyor. Ortaya çıkan kadın ise direnmediği sürece insan olmaktan uzaklaşmaya mahkûm.

 

       Kadın eli değil, kadın aklının değdiği her şey güzel daha güzel oluyor. Melida Tüzünoğlu’nun diğer kitaplarını okuyanlar bu romanını da mutlaka okuyacaktır. Okumayanlara ise şiddetle öneririm Size Müthiş Bir Yemek Hazırladım romanını mutlaka okuyun. Yapı Kredi Yayınları /Roman/ 6 lira.75 Krş.