Niğde ekonomisi büyük oran da tarıma dayalıdır. Niğde, son 20 yılda sanayi de bir parça gelişme gösterdi. Niğde Organize Sanayi, Bor Karma Organize Sanayi olmak üzere, iki Organize Sanayisi bulunmakta. 3’ncü  Organize Sanayi yeri için çalışmalar yapılmakta.

Halı, çimento, otomotiv yedek parça, tekstil ve madencilik gibi  bir çok farklı sektörde fabrikalar mevcut…


Niğde’nin ihracat rakamı 2011 yılında 58 milyon dolar, 2012 yılında 62 milyon dolar,  2013 yılında 69 milyon dolara ulaşmış…

Niğde’nin toplam dış ticaret hacmi ise 2011 yılında 89 milyon dolar, 2012 yılında 82 milyon dolar, 2013 yılında ise 114 milyon dolara yükseldi. Niğde’nin dış ticaret hacmi sürekli düzenli bir artış gösteriyor.

1990 yıllarda kurulan eski Bağkur binası, şimdiki İşçi Bulma Kurumu binasının üst katlarında hizmet veren Niğde Gümrük Müdürlüğü yaklaşık 5 yıllık faaliyetinden sonra kapatılmıştı.

Niğde’nin dış ticaret hacmindeki bu gelişmeye paralel olarak bizzat borhaber.net sitemizde “Niğde’de Neden Gümrük Müdürlüğü Yok” şeklinde bir çok  yorum haberler yapmıştık.

Gümrük Müdürlüğünün Niğde’de tekrar kurulmasını Niğde’de faaliyet gösteren bir çok sanayici ve iş adamının ve onların üye olduğu NİTSO’nun da  istediğini biliyoruz.

Haberlerimiz ve Niğde’nin dış ticaret hacmindeki artış dikkate alınarak, Akp Niğde Milletvekillerinin de  çabaları ile  25/1/2013 tarihinde 2013/4222 sayılı Bakanlar Kurulu Kararı ile kurulmuş olan Orta Akdeniz Gümrük ve Ticaret Bölge Müdürlüğü’ne bağlı Niğde Gümrük Müdürlüğü kurularak binası da Niğde Organize Sanayinde olmak üzere 14 Ocak 2014 tarihinde faaliyete geçmişti.

A sınıfı Gümrük Müdürlüğü olan Niğde Gümrük Müdürlüğü her türlü ithalat-ihracat-transit işlemleri yapmaya yetkili olduğunu öğrendik.

Buraya kadar güzel.

Ancak.

Edindiğim bilgiye göre, Niğde’nin yeterli dış ticaret hacmi olmasına rağmen, Niğde Gümrük Müdürlüğü, yeterli seviyede işlem yapamıyor.

Çünkü;

Niğde’den ithalat, ihracaat veya transit işlemleri yapan firmalar başka illeri özellikle de Mersin’i tercih ediyor. Niğde’de sanayiciler, firmalar, işletmelerin bir çoğu Niğde Gümrük Müdürlüğünde işlem yaptırmıyor.

Oysa açılmadan önce “İsteruk” diye tutturmuş ve bizleri de gaza getirmişlerdi.

Niğde’nin dış ticaret hacminin yüksekliği üzerine,  Müdürlüğün kurulmasının ardından işlemleri takip edecek, yön verecek özel firmalarda Niğde’de büroları açtılar.

Bana ulaşan bilgi, Niğde Gümrük Müdürlüğünün işlem kapasitesi çok düşük kaldığından 2. kere kapanabileceği şeklinde, kapandığında ise Niğde için büyük prestij kaybıdır ve bir daha yani 3. kere açılması hayaldir…

Gümrük Müdürlüğü ile birlikte, Niğde’ye (KOSGEB) Küçük ve Orta Ölçekli İşletmeleri Geliştirme ve Destekleme İdaresi kuruldu.

Geçenlerde, Girişimcilik ile ilgili bir programda, İl Müdürü Mehmet Haşim Karaman, bu kurumdan da yeterli faydalanılmadığına dair serzenişlerde bulunmuştu. (Burada tıklayın)

Odalar arası Ticaret’ten sorumlulara duyurulur.