Niğde, Cumhuriyetin ilk yıllarında önemli hizmetler alan illerdendir.  Mustafa Kemal Atatürk ve İsmet İnönü Niğde iline farklı dönemlerde gelip sorunlarla bizzat ilgilenmişlerdir. Demiryollarının gelmesi, Niğde VE Bor İstasyon Caddeleri, Parklar, Cami onarımları, elektiriğin gelmesi, tarım ve hayvancılık ile el sanatları konusunda çalışmaların yapılması, Mübadele ile gelenlerin sorunlarının çözümü, Gebere barajı gibi döneminin önemli yatırımının yapılması o dönemdedir.

Niğdelilere Mustafa Kemal Atatürk’ün özel ilgisi ve ayrı bir güveni olmuştur. Atatürk farklı dönemlerde Niğde iline gelmiştir ancak resmi ziyareti 5 Şubat günüdür.  5 Şubat gününün etkinliklerle kutlanması Vali Bedri Nazlıoğlu döneminde başlamıştır.   o günden beri her yıl 5 Şubat Niğde’de Atatürk’ün gelişi anısına sergi, tören, panel gibi etkinlikler yapılmaktadır. Daha sonra düzenlenen 5 Şubat Meydanında da bu gün anısına bir anıt dikilmiştir.

Niğdeliler, Milli Mücadele’de Mustafa Kemal Atatürk’ün yanında ve yakınında olan Niğdeliler onu hep sevgi ve düşünceleri ile sahiplenmişlerdir. İşgal görmeyen Niğde Cumhuriyet ilanını ilk top atışı ile kutlayan ildir. Atatürk düşünceleri, hedefleri Niğdeliler hep inançla benimsemişlerdir. Atatürk, Niğde, Bor, Ulukışla’da toplantılar yaptığı da farklı kaynaklarda yer almaktadır. Atatürk örgütlenme sürecinde Niğde gezileri genelde gizlice yapılmış gezilerdir. 30 Ekim 1918 Mondros Mütarekesi döneminde  Niğde sancak merkezi olarak önemli bir konumu vardı. Niğde   20. Kolorduya bağlı 11. Tümen karargah merkezi özelliğinde idi.  Milli Mücadele her cephede Niğdeliler vardı. Trakya’dan Anadolu’ya çok şehitlikte bir Niğdeli adına rastlamak olasıdır.  Niğde  tümen ve gönüllüleri Ulukışla- Pozantı hattında   İç Anadolu’ya ilerlemek isteyen işgal güçlerini geri püskürtmeleri de ayrı bir kahramanlık öyküsüdür.
Yemen Çölleri’nde, Balkanlarda, Çanakkale’de, Kurtuluş Savaşı’nda şehit olanların yanında  haber alınamayan kayıp sayılan, yaralı gazilerle hemen hemen her evde   bir Milli Mücadele destanı anlatılır.  Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün çok sevdiğini söylediği Niğdelilerle buluştuğu  tarih ise 5 Şubat 1934 ‘dür.

Atatürk, 14 Ekim 1924'te “Benim Niğde'ye karşı alakam büyüktür. Niğdelileri her zaman sevmişimdir."  İfadesi Niğde ile olan bağının da bir göstergesidir. Büyük önder, 5 Şubat 1934 günü Niğde’ye gelişinde coşkun sevgi gösterileri ile karşılanmıştır. Niğdeliler yollara dökülerek, istasyonu işgal edercesine, çılgınca tezahürat’la Mustafa Kemal Atatürk’ü kucaklamışlardır.   Prof. Afet İnan, milletvekillerinden Kılıç Ali, Ruşen Eşref (Ünaydın), Falih Rıfkı (Atay) olduğu halde otomobillerle Kırşehir'e gelmiş, buradan Yozgat'a ve Kayseri'ye üzeri  5 Şubat 1934 günü öğleden sonra  Kayseri Kolordu Komutanı Abdurrahman Nazif (Gürmen) ve 41. Tümen Komutanı Ali Rıza (Artunkal)'ı da alarak özel trenle Niğde'ye gelmiştir.. Niğde Valisi Ziya Tekeli, Dr. Hüseyin Ülkü, Niğde Milletvekili Halit Mengi, Mustafa Soylu’da karşılamada yer alan protokoldür.  İstasyon Caddesinde Halkın coşkun sevgi gösterileri ile Halkevine gelen Mustafa Kemal Atatürk der ki- " Milletimizin yüksek karakterini, yorulmaz çalışkanlığım, fıtri zekâsını, güzel sanatlara ilgisini, ilme bağlılığını ve milli birlik duygusunu mütemadiyen ve her türlü vesile ve tedbirle besleyerek inkişaf ettirmek lazımdır, işte bunlar milli kültürümüzdür. Bu da halkevlerinde gelişecektir."   O gecede yemekte Niğde sorunları hakkında Atatürk'e  bilgiler sunulur. Niğde’nin durumu anlatılır. Mübadele oluşan değişim nakledilir. Atatürk, o akşam Niğde’de yemekte Zeybek oynadığı ve neşeli olduğu bilinendir. Atatürk Kaplıcalar ile  ilgili sohbet ederken  Niğde Sivas Kongre Delegesi ve  Niğde Milletvekili olan Halit Mengi Çiftehan kaplıcalarından söz eder.  Dr. Hüseyin  Ülkü, o günü anlatan anısın da der ki; ‘Yemekte Halit Mengi, Çiftehan Kaplıcalarını anlatıp ilkel olan bu kaplıcanın geliştirilmesini önerdi. Atatürk konu ile çok ilgilendi. Geniş bilgi sunuldu. Bunun üzerine ‘Yarın gidip görelim’,dedi. Bu gelişme üzerine Atatürk Çifte han’a gitmek için program yapıldı. Niğde’de onuruna verilen akşam yemeğinin aşçısı daha önce Çankaya’da  görev yapan Niğde Milletvekili Halit Mengi’nin Bor’da evindeki aşçısıdır. Atatürk döneminde Niğde ili yakaladığı gelişme süreci ne yazık ki sonrası yönetimlerde devam etmemiş ve Niğde bölgede en geri il konumuna gerilemiştir.