11-14 Eylül 2014 tarihleri arası gerçekleştirilen 1. Geleneksel Niğde Tarım Fuarını 13 Eylül cumartesi sabah saatlerinde gezdim. İlk günün şaşası ve vaveylisi sona ermiş ucuza kaliteli zeytin ve benzeri gıda ürünleri alma telaşı bitmiş, hatta fuarın açılma amacı olan  “tarımdaki gelişmelerin” en iyi şekilde takip edilmesinin gerçekleştirildiği kanısıyla fuar stant görevlilerinin bile fuarı gezenlere boş gözlerle baktığı bir zaman aralığında gezmemden mi yoksa Fuar alanına girerken Ramazan Cullaz’ın “gel başkan gel asıl tarım fuarı burada Niğde Toptancı Meyve ve Sebze Halin de”  demesinden mi 1. Niğde Tarım Fuarı gezimi bitirip Yaş Meyve Sebze Haline doğru yöneldim.
 
       Ramazan Cullaz’ın  (Cullazlar Meyve Sebze ve Balıkçılık) sözlerinin doğruluğuna gözlerimle tanıklık ettim. Saat sabahın 09’u ben diyeyim 1000 siz anlayın 2000’i aşkın ve çoğunluğunu kadınların oluşturduğu bir insan kümesi koca koca leğenlerin başında hummalı bir çalışma içerisinde. Kasalar dolusu domates, file torbalarda salçalık biberlerin biri dökülüp diğeri dolduruluyor. Uzun dorseli Tırların biri yanaşıyor (hal içinde en az dört adet böyle tır var) hemen önünde yüzlerce insan toplanıp biberin domatesin en tazesini alma telaş esi başlıyor.
 
        Malzemelerini alan hal yazıhanelerinin önüne hazırlanmış temizleme tezgâhlarına geçip, aldıkları ürünleri bol su ile temizleyip, ayıklayıp yine bu yazıhanelerin önüne kurulu çekim (domates biber çekme makineleri) tezgâhlarında sıraya giriyorlar. Çektirdikleri domates biberi büyük plastik bidonlara doldurup kaynatmak üzere evlerine doğru hareket ediyorlar. Bu anlattığım devinim sabah saat 06 dan akşam saat 19 a kadar 10 gündür devam etmekteymiş. Daha on-on beş gün sürer bu kışa hazırlanma telaşesi diyor Ramazan Cullaz ve ekliyor ben kırk senedir bu işi yaparım kırk senedir salça zamanının hareketliliği aynıdır. Hiç değişmez. Lakin biz gelenekleştiremedik bak belediyemiz ilk yılında gelenekleştiriverdi kendi tarım fuarını. İronisi bir yana gerçek bir tarım şöleni görmek istiyorsanız Niğde Yaş Sebze ve Meyve Haline gidin derim. Gidin de gerçek bir tarım şöleni görün.
 
        Her neyse biz dönelim 1. Niğde Tarım Fuarına. Umarım birincisi gerçekleştirilen tarım fuarımız tarımdaki yeni gelişmeleri Niğdeli üreticimize sunarak teknolojiyi üretenler ile kullananlar arasında bir köprü görevi görmüştür. İlimizde Tarım, Hayvancılık, Tavukçuluk, Gıda, Sera, Tohum, Süt endüstrisi, Fidancılık, Patates ve Elmacılık ile uğraşanların ufkunu açıp yaptıkları işte gelişmelerine katkı sunmuştur. 
 
       Tarım fuarlarının amaçları içerisinde olması gereken “tarım ve hayvancılığın daha iyi seviyelere gelmesi yaygınlaştırılması ve tarımla uğraşan çiftçilerimizin, hayvancılık sektörünün sektördeki gelişmeleri makine ve teçhizatları yakından takip etmelerini sağlamak.” Amacı Niğde’mizde gerçekleştirilen bu fuarla muhataplarına ulaşmıştır. 
 
       Tarımsal üretimde verimlilik ve kaliteyi önemli ölçüde etkileyen modern alet ve makine ile diğer tarımsal girdilerin sergileneceği ve alım, satım, bilgi alışveriş imkânının elde edileceği tarım fuarında yeni teknoloji ürünü traktörler, biçerdöverler, toprak işleme, ekim dikim Makineleri, modern sulama alet, makine ve ekipmanları, hayvancılıkla ilgili modern alet ekipmanları, tohum, yem ve katkı maddeleri, ilaç, gübre, örtü alet ve ekipmanları, diğer tarımsal alet, ekipmanları görme değerlendirme, alım ve satım imkânları oluşturmasının yanı sıra sıradan gıda tüketicilerine doğrudan gıda ürünlerinin satışlarının da gerçekleştirildiği tarım fuarları bizim gibi tarımsal ürünleri önemli bir ekonomik girdi olan şehirlerde kalıcı olmalıdır.
 
        Bulgur - Tarhana – Köfter –Pekmez – Salça – Kışlık Yufka Ekmek – Kurutulmuş Sebze gibi ilimizin tarımsal ürünlerinin üretim ve satış stantlarıyla zenginleştirilmiş tarım makineleri yanı sıra Niğde insanının da öznesi olduğu fuarların gelenekleşip kalıcı olması dileğimi paylaşır, Kış hazırlıklarının tüm yoğunluğu ile devam ettiği bu günlerde tüm halkımıza kolaylıklar diliyorum.