Türk-Osmanlının başkentinin işgali ile vatan toprakları İngiliz, Fransız, İtalyan ve Yunan birliklerince işgal edilmeye başlanır. Padişah yanlıları, Osmanlıcalar, Arapçılar, İslamcılar; İngiliz mandacılığını savunurlar, Kuva-yı Milliye'ye karşı düşmanlarla işbirliğine girerler. Çerkez Ethem Kuvvetleri ile ihanet eder, Yunanlıların yanına geçer. Bu dönemde milli güçler Mustafa Kemal liderliğinde örgütlenirler. "Türk Milleti tarihte bağımsızdı yin...e bağımsız kalacaktır" şiarı üzerine ilk olarak işgalci Yunanlılara karşı harekata geçer.

6-9 Ocak 1921 tarihleri arasındaki muharebeler, örtme ve emniyet kuvvetleri harekatı şeklinde cereyan eder. İnönü mevzilerindeki muharebeler 10 Ocak 1921 tarihinde başlar, Yunan kuvvetlerinin taarruz çıkış hatlarına çekildiği 11 Ocak 1921 tarihine kadar sürer.

Saldırısı kırılan düşmana karşı savaş Albay İsmet komutasında Türk birliklerince 10 Ocak 1921'de kazanılır. Bu 1. İnönü zaferidir.

Kazanılan bu zaferin tarihi önemi, Batı Cephesi'nde kazanılan ilk zafer oluşu ve Sevr tatbikçilerine milli teşkilatın ne demek olduğunu göstermesidir. I. İnönü Savaşıyla Kuva-yı Milliye devri son bulur, Büyük Millet Meclisi Hükümeti'nin ve ordusunun içerde ve dışarıda itibarı birden yükselir, ordunun ve Meclis'in otoritesi artar.
 
Yüce Türk Milleti’nin Birinci İnönü Zaferi'nin yıldönümünü kutluyor, başta Gazi Mustafa Kemal Atatürk olmak üzere, zaferi kazanan İsmet İnönü’yü ve silah arkadaşlarını rahmetle anıyorum.